Een effectief sollicitatiegesprek afnemen, hoe doe je dat?
Bij een sollicitatiegesprek leer je een nieuwe potentiële kandidaat snel beter kennen. Het gaat er niet alleen om dat de vereisten die op de vacature tekst staan netjes afgestreept kunnen worden, het is ook belangrijk om goed te kunnen beoordelen of deze kandidaat als persoon bij de rest van het team en de organisatiecultuur past. Een goed sollicitatiegesprek afnemen is niet zomaar iets. Het mag dan wel voor de sollicitant vaak zenuwslopend zijn, voor iemand die geen (of weinig) ervaring heeft met het afnemen van een sollicitatiegesprek is het ook spannend. Met deze tips ben je gegarandeerd al een heel eind beter voorbereid.
Hoe bereid je je het beste voor?
Als je precies weet hoe de ideale kandidaat eruit ziet en dit op papier zet, weet je welke vragen je tijdens het gesprek moet gaan stellen. Om de vragen van de kandidaat te kunnen beantwoorden moet jij het bedrijf door en door kennen en tevens kennis hebben van de branche. Verplaats je in de sollicitant, welke vragen zou jij willen stellen als je zelf op sollicitatiegesprek zou komen? Neem de antwoorden op deze vragen vast voor jezelf door of schrijf ze op zodat je ze bij de hand kan houden. Als je zeker weet dat je de vragen van de kandidaat goed kan beantwoorden, ga je je verdiepen in zijn of haar CV. Zijn er dingen waar je meer over wil weten? Kijk bijvoorbeeld of er bepaalde gaten in het CV zijn gevallen, of er bepaalde werkervaring of een opleiding is waar je meer van zou willen weten. Je moet veel onderwerpen met de sollicitant kunnen bespreken: functie eisen, de persoonlijkheid van de kandidaat en wat zijn of haar sterke en zwakke punten zijn. Om het gesprek vloeiender en leuker te maken is het belangrijk om verschillende soorten vragen te stellen. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen waarbij de kandidaat zijn of haar mening moet geven, of bijvoorbeeld een feit vraag, inhaakvraag of een open vraag. Probeer gesloten vragen zoveel mogelijk te vermijden, of stel na het antwoord verdiepingsvragen.
Het sollicitatiegesprek voeren, hoe stel je de juiste vragen?
Zorg voor een warm welkom en een fijne omgeving voor de kandidaat. Veel mensen zijn nerveus als ze gaan solliciteren, dus stel ze goed op hun gemak. Bied iets te drinken aan en begin het gesprek vriendelijk en rustig door wat te vertellen over het bedrijf en over jezelf, misschien hebben jullie wel gedeelde hobby’s of interesses. Zo heeft de sollicitant een momentje om te ontspannen en aansluiting bij je te vinden voordat je begint met het stellen van vragen.
In deze volgende fase van het sollicitatiegesprek wil je in je beschikbare tijd zoveel mogelijk informatie verzamelen. Op het internet is makkelijk te vinden welke vragen het meest voorkomen in een sollicitatiegesprek, ook zijn er een aantal goede gespreks- en interviewtechnieken beschikbaar. Een goed voorbeeld is de STARR methode. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Door de volgende type open vragen te stellen kom je erachter hoe de sollicitant zich gedraagt op de werkvloer en bepaalde problemen probeert op te lossen.
Situatiegerichte sollicitatievragen
Kan je me een voorbeeld geven van een bepaalde situatie?
Taakgerichte sollicitatievragen
Wat was jouw taak in deze situatie en wat werd er van je verwacht?
Actiegerichte sollicitatievragen
Wat heb jij gedaan om jouw doel te bereiken?
Resultaatgerichte sollicitatievragen
Wat was het resultaat van jouw handelen?
Reflectieve sollicitatievragen
Hoe vond je zelf dat je het deed? Was je tevreden over het resultaat? Wat zou je volgende keer anders doen?
Door het stellen van deze vragen kan je een goed beeld krijgen van hoe kandidaten met eenbepaalde situatie omgaan, hoe ze omgaan met stress en of ze meer passief of assertief alshandelen als er problemen ontstaan? Ook zegt het veel over hoe de kandidaat zijn of haar eigen prestaties ziet en of ze in staat zijn om actief te leren van ervaringen.
Luisteren is belangrijk
Als je op het internet gaat zoeken naar tips voor mensen die sollicitatiegesprekken afnemen gaat het nagenoeg altijd om het stellen van de juiste vragen. Ondanks dat dit erg belangrijk is,is goed luisteren misschien nog wel veel belangrijker, en dat wordt nogal eens vergeten. Immers is zwijgen goud en goed kunnen luisteren absoluut een kunst. Hoor je ook wat er niet gezegd wordt? Het is makkelijk om alleen te zoeken naar de informatie die je nodig hebt en dus alleen te horen wat voor jou nuttig lijkt. Gevaar hierbij is dat je hierdoor mogelijkheden verliest om door te vragen en zo meer waardevolle antwoorden te krijgen of de kandidaat nog beter te leren kennen. Dit kan voorkomen worden door jezelf te trainen op verschillende luistertechnieken. Neem tijdens het gesprek een open en nieuwsgierige houding aan zodat je de sollicitant altijd de ruimte geeft om antwoorden verder toe te lichten. Geef niet ongevraagd je advies of mening. Snel je oordeel klaar hebben doet een sollicitatiegesprek ook nooit goed, dus neem nooit zomaar iets aan. Als een antwoord van de kandidaat onduidelijk is of je wordt verrast, vraag dan altijd verder en geef hem of haar de tijd om open plekken in te vullen. Als je open staat voor en nieuwsgierig bent naar de kwaliteiten en talenten van de ander en het beste in een kandidaat probeert te vinden zal het gesprek veel prettiger worden voor beide partijen.
Meeschrijven tijdens het sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek goed mee te schrijven Je bent misschien geneigd om na een drukke dag te denken “dat doe ik later wel”, maar niemand kan een heel sollicitatiegesprek in één keer onthouden. Veel van je impressies zal je al snel vergeten zijn. Zorg er tevens voor dat je aantekeningen in de goede volgorde zijn, dit is erg behulpzaam als je de antwoorden van kandidaten wil vergelijken. Lees alles nog een keer extra door om te zorgen dat je niets gemist hebt. Alles compleet? Dan heb je met succes een sollicitatiegesprek afgenomen!
Recruitment Group Europe BV
Zwaardklamp 2
1271 GK Huizen